kikiriki
EHEEEEJ TI !

DOBRO NAS NAŠAO NA FORUMU DOBRE ZABAVE I TOTALNE OPUšTENCIJE

REGISTRUJ SE I UŽIVAJ SA NAMA :)

kikiriki

DOBRO DOŠLI ! UŽIVAJTE :)
 
PrijemPrijem  PortalPortal  Često Postavljana PitanjaČesto Postavljana Pitanja  Registruj seRegistruj se  PristupiPristupi  

Your text here
Delite | 
 

  УКУСНИ МАСЛАЧАК

Pogledaj prethodnu temu Pogledaj sledeću temu Ići dole 
AutorPoruka
kikiriki

avatar

Broj poruka : 645
Datum upisa : 27.09.2010
Lokacija : na stazi od zute cigle..

PočaljiNaslov: УКУСНИ МАСЛАЧАК   28th Mart 2011, 11:12

Још једна од веома лековитих и укусних биљака којима смо окружени, маслачак, може да постане свакодневни елемент наше кухиње, зависно од тога како га припремамо.

Маслачак се обично бере у рано пролеће, а најукуснији су бели изданци, које припремамо као и друге салате – додуше, маслачку је потребно много додатне масноће. Можете да му додате и топли кромпир или пасуљ, и имаћете врло укусну и здраву салату на трпези. У нешто више гурманској варијанти, може да додате и сланину. Очистите маслачак, добро га оперите и оцедите. На коцке насецкану сланину пропржите, залијте јабуковим сирћетом и прелијте преко маслачка. Поспите га насецканим белим луком и зачините сољу. Добро промешајте и послужите.

Од маслачка се, иначе, употребљавају сви делови: цветови, листови и корен. Иако су сви лековити, употребљавамо их на различит начин и у различите сврхе. Али, важно је да знате да цела стабљика је богата витамином Ц и минералима.

Цветови се беру током цветања (од марта до маја, зависно од подручја где расте), листове беремо пре него што маслачак почне да цвета, док се корење вади у рано пролеће или касно лето (рану јесен). Тада садржи велику количину инулина, који повољно делује на варење. Листове и корење можете да сушите на хладном и прозрачном месту или у рерни на 40 степени. Корен маслачка прочишћава и јача тело. Чај од листа маслачка је сјајан за оне који пате од честих упала мокраћних путева. Чај од листова маслачка припрема се тако да кашичицу сушених листова прелијете са два децилитра вреле воде. Процедите после 10-ак минута, а пије се три пута дневно, пола сата пре оброка.

Од цветова маслачка се прави сируп, који можете да користите за заслађивање чаја или да га узимате посебно. Мера за сируп – на осам пуних шака цветова прокуваних у две литре воде иде 1,5 кг шећера и сок два лимуна.
Nazad na vrh Ići dole
 

УКУСНИ МАСЛАЧАК

Pogledaj prethodnu temu Pogledaj sledeću temu Nazad na vrh 
Strana 1 od 1

Dozvole ovog foruma:Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
kikiriki :: ZDRAVLJE-
Skoči na: